Menu

Uitleg over het oefententamen

Voor wie is het oefententamen interessant?
Dit oefententamen is vooral interessant voor diegene die de stof van deze website bestudeerd heeft en wil nagaan of de stof in voldoende mate beheerst wordt. Besef goed dat beheersen van de stof betekent dat de opgaven met voldoende nauwkeurigheid en in een voldoende tempo gemaakt kunnen worden. Daarnaast kan dit oefententamen ook gebruikt worden voordat er begonnen wordt met oefenen als een instaptoets. De ervaring is dat op Windesheim redelijk veel studenten van zichzelf vinden dat ze redelijk tot goed kunnen hoofdrekenen en daarom zonder of met een heel beperkte voorbereiding deelnemen aan het tentamen hoofdrekenen. Vrijwel elke student, die onvoorbereid het tentamen hoofdrekenen probeert, zakt! Dit oefententamen kan helpen om vast te stellen of en welke voorbereidingen nodig zijn om succesvol aan het tentamen hoofdrekenen deel te nemen.

Opzet van het oefententamen
Je krijgt 42 opgaven. Hierbij worden uit de stof van elke week zes opgaven gekozen. Na afloop van de opgaven krijg je een beoordeling per onderdeel.

Terugkoppeling
Aan het einde krijg je op de stof van elke week en op de hoeveelheid gebruikte tijd een beoordeling (goed, voldoende, bijna voldoende of onvoldoende). Je krijgt de beoordeling goed als je van de stof van die week zes opgaven goed hebt gemaakt, bij vijf goede antwoorden hoort voldoende, bij vier goede antwoorden bijna voldoende en bij drie of minder goede antwoorden onvoldoende. De beoordeling voor de tijd is in de onderstaande tabel te vinden.
Benodigde tijd (in minuten)Beoordeling
minder dan 8 goed
8 tot 10 voldoende
10 tot 12 bijna voldoende
meer dan 12 onvoldoende
Neem de beoordeling die voor de tijd gegeven wordt erg serieus. Mocht je bijna voldoende of onvoldoende terugkrijgen, dan zul je op een echt tentamen onvoldoende tijd hebben om alle opgaven te maken. Niet gemaakte opgaven worden fout gerekend op een echt tentamen. Door veel te oefenen verhoog je je tempo.

Waarschuwing
Dit oefententamen is puur diagnostisch bedoeld. Een goede score geeft een inschatting hoe het staat met je hoofdrekenvaardigheden. Omdat er bij dit oefententamen gebruik gemaakt wordt van willekeurige getallen, kan het niveau elke keer dat je dit oefententamen maakt enigiszins varieëren. Ook is niet gegarandeerd dat het niveau van dit oefententamen helemaal overeenkomt met het niveau van een echt tentamen. Een goede score hier en nu geeft geen zekerheid dat je een tentamen over hoofdrekenen met een voldoende gaat afronden!

Aan de slag
Door de link in het menu kun je het oefententamen starten. Veel succes!